середу, 31 березня 2021 р.

А ви любите книжки?

 

Всеукраїнський тиждень дитячого та юнацького читання  - 2021

 

«Люди перестають мислити, 

коли перестають читати» 

Дені Дідро


Справді, мислення неможливе без отримання нової якісної інформації, що спонукає людину до аналізу, роздумів, мислення в широкому розумінні, впливає на світогляд людини, на сприйняття дійсності та власного місця в ній. Однак чи багато ми читаємо?

Нині, в століття новітніх технологій, чимало моїх знайомих стверджують, що читають багато, проте здебільшого використовують не класичні, паперові носії, а електронні, чи то онлайн – версії книжок.

Проте для справжніх поціновувачів читання віртуальні тексти навряд чи замінять насолоду від живого читання друкованих видань.

Щороку, навесні до бібліотек України приходить традиційне і довгоочікуване свято – Всеукраїнський тиждень дитячої та юнацької книги. 

Зазвичай кожен день Тижня читання має свою тематику, традиційне  відкриття та закриття; чимало запрошених гостей відвідують бібліотеку в ці дні: поети, письменники, громадські діячі, члени клубів за інтересами ЦРБ.

 В центрі заходів Тижня – книга та її читач. Для бібліотекарів це свято є чудовою нагодою для популяризації серед дітей та підлітків читання і власне, бібліотеки.

«Є тільки один спосіб стати 

культурною людиною – читання» 

А. Моруа


І хоч ХХІ століття манить нас все новими і новими дивами техніки,  хоч Інтернет стає хлібом насущним сучасної молоді,  проте книга не лише  не  втрачає своєї цінності,  вона не може її втратити,  адже друковане слово -  це глибина думки, це оаза мудрості, яку не спроможна закреслити історія, яку ніколи не зможе знищити спам чи вірус.

Цьогоріч  ми не змогли запросити до бібліотеки гостей, але ми творчо і креативно  підійшли до святкування  Тижня.


«Читання хороших книг - це розмова

 з найкращими людьми минувшини, причому 

така розмова, під час якої вони 

повідомляють нам тільки кращі свої думки»

Р. Декарт

В ході "Тижня" відбулась літературна онлайн – вікторина «Тисяча мудрих сторінок» стартувала  на блозі Рахівської публічної бібліотеки 23 березня.  Всі охочі мали можливість відповісти на 10 запитань вікторини. У вікторині взяли участь 11 читачів, проте тільки 1 користувачка відповіла правильно на всі питання  та отримає в дарунок книгу   нашого земляка, лауреата  Національної премії України ім. Тараса Григоровича Шевченка (2014 рік) Мирослава Дочинця «Криничар. Горянин» і  це – Понцір Віта, 26 років. Запрошуємо нашу користувачку до бібліотеки отримати подарунок!


Також в ході відзначення тижня книги в бібліотеці вшанували українську поетесу Марійку Підгірянку, якій 29 березня виповнюється 140 років від дня народження. Ви маєте можливість переглянути  презентацію «Різнобарв`я поезії» на сторінці бібліотеки в facebook  http://rakhivcrb/blogspot.com/

«Хто полюбить книгу, той далеко

 піде у своєму розвитку.  

Книга рятує душу від здерев’яніння» 

 Т. Шевченко

Всі заходи мали єдину мету – зробити все, щоб кожен користувач,  який не зміг відвідати бібліотеку  цими днями відчув це свято і став його учасником.

Всі книжкові виставки, які ми підготували для вас  до свята  «Без книг порожнє людське життя», «Книги, що захопили світ», «Гарячі новини» чекають на закінчення карантину і на свого користувача.

 





 



Оксана Федірцан 

бібліотекар відділу обслуговування 

 

Немає коментарів: